Oglaševanje

Znanstveniki: vaš smuti bo še bolj zdrav brez priljubljenega sadeža

author
K. L.
30. okt 2025. 04:57
mlada ženska pripravlja smuti
Foto: PROFIMEDIA

Morda smutije pripravljamo narobe. Znanstveniki ugotavljajo, da nekatere kombinacije sadja v smutijih niso tako zdrave, kot se zdi.

Oglaševanje

Smutiji so pri mnogih ljudeh postali obvezni del zajtrka ali malice.

Enostavni so za pripravo, veliko jih dobimo že narejenih in ker vsebujejo sadje in nekateri tudi kosmiče so postali eden od skoraj stereotipičnih predstavnikov zdrave prehrane.

Oglaševanje

Vendar znanstveniki zdaj ugotavljajo, da nekatere kombinacije sadja v smutijih niso tako zdrave, kot se zdi.

Portal Mail Online poroča o študiji, ki so jo opravili znanstveniki z Univerze v Kaliforniji, ki so analizirali, kako mešanje različnih vrst sadja vpliva na sposobnost telesa, da absorbira bioaktivne spojine.

Rezultati so pokazali, da lahko dodatek banane v smutiju močno zmanjša absorpcijo flavanolov.

Kaj so flavanoli?

Flavanolo so naravne rastlinske spojine, ki sodijo v večjo skupino rastlinskih hranil, imenovanih polifenoli.

Delujejo kot antioksidanti in so povezani z izboljšanjem zdravja srca in možganov.

Pretekle raziskave so pokazale, da jih v velikih količinah najdemo v jabolkih, hruškah, borovnicah, robidah, grozdju in kakavu.

Oglaševanje

Kriv je encim, ki povzroča rjavenje banan

"Hoteli smo praktično preveriti, kako nekaj vsakdanjega – kot je smuti z banano – vpliva na količino flavanolov, ki jih telo lahko absorbira po zaužitju," je pojasnil dr. Javier Ottaviani, glavni avtor študije.

"Presenetilo nas je, kako hitro je že ena sama banana zmanjšala količino flavanolov v smutiju in njihovo raven, ki jo telo absorbira," je povedal.

Oglaševanje

"Rezultati kažejo, da lahko način priprave hrane in kombinacije sestavin vplivajo na absorpcijo koristnih spojin iz prehrane."

Raziskovalci so udeležencem najprej dali kapsulo s flavanoli, nato pa so jim postregli smuti, pripravljen bodisi z banano ali z jagodičevjem.

Nato so izmerili raven flavanolov v njihovi krvi in urinu.

Rezultati so pokazali, da so imeli posamezniki, ki so pili smuti z banano, kar za 84 odstotkov nižje ravni flavanolov.

Oglaševanje

Raziskovalci to pripisujejo encimu, imenovanemu polifenol oksidaza (PPO).

Ta encim je sicer odgovoren za to, da banane ko jih olupimo porjavijo, zdaj pa kaže, da vpliva tudi na sposobnost telesa, da absorbira flavanole.

Banano nadomestite z drugimi živili

Na podlagi ugotovitev znanstveniki svetujejo, da banane nadomestite z živili, ki vsebujejo nizko raven PPO, kot so ananas, pomaranče, mango ali jogurt.

Oglaševanje

Če pa si jutranjega napitka brez banane ne morete predstavljati, svetujejo, da je ne mešate z živili, bogatimi s flavanoli.

V študiji, prvotno objavljeni v reviji Food & Function, so raziskovalci dodali še, da trenutno na tem področju primanjkuje informacij in da bodo potrebne še dodatne raziskave, ki bi bolje osvetlile medsebojni vpliv nabora živil ter njihovo pripravo, shranjevanje in uživanje, da bi kar najbolje izkoristili njihov potencial za ohranjanje zdravja.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih